Je bekijkt nu Tips voor Kerst in Utrecht in 2023

Tips voor Kerst in Utrecht in 2023

In de maand december, en vooral in de kerstvakantie vier je kerst in Utrecht op heel veel locaties. Wil je een magische kerst beleven op een echt kasteel, of betoverd worden door de mooie klanken tijdens een kerstconcert? Of ga je actief bezig op één van de schaatsbanen in Utrecht?

Catharijneconvent – De mooiste kerststal van Nederland

 • Wanneer? Van14 december 2023 tot 14 januari 2024
 • Meer info

Bewonder een prachtige kerststal met ruim 600 gerestaureerde kerststalfiguren uit de 18e eeuw. Deze Italiaanse kerststal krijgt een Utrechtse touch, geïnspireerd door schilderijen van Utrecht uit de 18e eeuw. De mooiste kerststal van Nederland is gratis te bezoeken en geeft jouw Kerst in Utrecht een extra mooie sfeer.

Domtoren beklimmen en lichtjes kijken

 • Wanneer? Vanaf 16 december elke zaterdagavond en in de kerstvakantie iedere avond.

Bekijk de sfeeervol verlichte binnenstad van Utrecht vanaf de Domtoren. Je moet er wel 465 treden voor beklimmen, maar het uitzicht is de moeite waard. Leuk uitje in de kerstvakantie.

Magische Kerst op Kasteel de Haar

 • Wanneer? 12 december 2023 t/m 7 januari 2024
 • Meer info

Het bekendste kasteel van Utrecht, kasteel De Haar wordt omgetoverd tot een sprookjesachtige kerstlocatie. Alle kamers en gangen zijn prachtig versierd met honderden lichtjes, en een 8 meter hoge kerstboom staat in de Main Hall. Je kunt ook wandelen door de prachtige tuinen van het kasteel​

Sterrenkijkavond Sonnenborgh

Een unieke ervaring om de sterren van dichtbij te bekijken. Dit is mogelijk op vrijdagen voor volwassenen en op zaterdagen voor kinderen bij Sonnenborgh. Een interessante activiteit voor wie geïnteresseerd is in sterrenkunde

Kerstwandeling Lichtjesroute Leidsche Rijn

Wanneer? 17 december 2023, laatste wandeling om 19.30 uur

Deze sfeervolle lichtjesroute begint bij Castellum en eindigt bij de Kerk aan het Lint. in Leidsche Rijn Gedurende de ongeveer 2 kilometer lange tocht vanaf Castellum in Leidsche Rijn, word je in groepsverband meegenomen in een betoverend levend kerstverhaal. Langs de route wachten er allerlei verrassingen zoals muziek, theater, humor en lekkernijen, omringd door een zee van lichtjes! Dit kosteloze evenement is perfect voor zowel jong als oud.

Kerstmarkten in Utrecht

Is Kerst in Utrecht voor jou niet compleet zonder kerstmarkt?

 1. Kerst Swan Market op de Neude (9 en 10 december): De Swan Market is een bekend concept in Utrecht. Tijdens de speciale kersteditie op de Neude vind je allerlei kraampjes met unieke producten, perfect voor het kopen van kerstcadeautjes. Daarnaast is er gelegenheid om iets te eten en te drinken bij de leuke kraampjes.
 2. Kerstmarkten in Julianapark (16 december): In het Julianapark in Utrecht wordt een sfeervolle lichtjestocht georganiseerd. Dit biedt een alternatieve kerstervaring, die anders is dan de traditionele kerstmarkten maar even sfeervol​​.
 3. Twijnstraat & De Markt (17 december): Deze gezelligste en grootste kerstmarkt van Utrecht en omstreken vindt in 2023 plaats op 17 december.
 4. Kerstmarkt bij Molen de Ster (9 en 10 december): Deze kerstmarkt bevindt zich bij Molen de Ster in de wijk Lombok, op loopafstand van het station. Tijdens het tweede weekend van december staan er tientallen kraampjes met lokale makers en is het er gezellig. Het is een uitstekende plek om iets te drinken, te eten, iets moois te kopen en voor kinderen om te spelen​

Schaatsen in Utrecht

Wil jij lekker schaatsen in Utrecht? In de wintermaanden kan dat op een aantal locaties.

 1. Steck – Wintergloed (vanaf 1 december 2023): Steck (ook bekend als Tuincentrum Overvecht) biedt een nieuwe schaatsbaan aan, waar je kunt schaatsen op kunststof dat aanvoelt als echt ijs. Alles is feestelijk versierd met fonkelende lichtjes en kerstdecoraties​​​​.
 2. Winter Station in het Spoorwegmuseum (23 december 2023 t/m 7 januari 2024): Het Spoorwegmuseum wordt omgetoverd tot een Winter Station met een echte ijsbaan tussen de historische treinen. Er is een aparte baan voor kinderen en speciale schaatsrekjes zijn beschikbaar. Daarnaast zijn er andere winterse activiteiten en een ouderwetse carrousel​​​​​​.
 3. De Vechtsebanen – Utrecht: Deze locatie biedt een semi-overdekte 400 meterbaan en een ijshockeystadion waar je het hele jaar door kunt schaatsen. De banen zijn toegankelijk voor iedereen, zodat je altijd droog kunt schaatsen​​​

Kerstconcerten in Utrecht

Voor mooie kerstconcerten heb je in Utrecht een ruime keuze. Wij zetten een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje.

 1. Collegium Musicum Traiectum – Utrecht, Tuindorpkerk (2 december 2023): Dit concert start om 19:30 uur en biedt een uitvoering van bekende elementen uit het Kerstverhaal​​​​.
 2. Spread the love met Shirma Rouse & Dwight Dissels (8 december 2023): Kerstconcert in de Geertekerk in Utrecht.
 3. Classical Christmas met Jan Vayne (10 december 2023): Kerstklassiekers van wereldberoemde componisten in de Janskerk in Utrecht.
 4. Dennis van Aarsen Kerstshow (10 december 2023): De Nederlandse Frank Sinatra zingt in Tivoli Vredenburg
 5. RejoiSing Christmas Kerstconcert 2023 (16 december 2023): Het 10e kerstconcert van Gospelkoor Rejoice! Op zaterdag 16 december 2023 nodigen wij je van harte uit om met ons RejoiSing Christmas te vieren. Het thema van dit jaar is “Celebrate X-mas!”.
 6. Nieuwe Philharmonie Utrecht: Messiah – Tivoli Vredenburg (19 december 2023): Een uitvoering van Händel’s Messiah door de Nieuwe Philharmonie Utrecht, een werk dat in Nederland steeds meer een kersttraditie wordt​​​​.
 7. AVROTROS Kerstconcert – TivoliVredenburg (22 december 2023): Een hartverwarmend kerstconcert met het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Marcus Creed. Het programma omvat Maria-motetten van Mozart en Engelse koormuziek voor kerst​​​​​​.
 8. Festival of Lessons and Carols – Utrecht, Jacobikerk (22 december 2023): Dit concert, dat om 20:15 uur begint, biedt een combinatie van schriftlezingen, koormuziek en samenzang​​.
 9. Internationaal Kamermuziekfestival (27 t/m 30 december)

Fotogenieke plekjes in Utrecht tijdens Kerst

 1. Domtoren en Domplein: Het hart van Utrecht, vooral sfeervol met de kerstverlichting. Een foto met de iconische Domtoren op de achtergrond is een must.
 2. De Oudegracht: De grachten van Utrecht zijn prachtig in de winter, vooral wanneer de winkels en huizen langs de gracht verlicht zijn. Een avondfoto hier is betoverend.
 3. Pandhof van de Domkerk: Een verborgen parel in Utrecht. Met de gotische architectuur en sfeervolle verlichting, is dit een perfecte plek voor een serene kerstfoto.
 4. De Twijnstraat: Deze oudste winkelstraat van Utrecht is charmant en knus, vooral met kerstdecoraties en lichtjes.
 5. Janskerkhof: Tijdens de kerstperiode vaak ingericht met kerstbomen en lichtjes, waardoor het een sprookjesachtige setting biedt.
 6. Het Neude: Dit plein wordt vaak omgetoverd tot een kerstparadijs met een grote kerstboom en markt, ideaal voor een levendige kerstfoto.
 7. Ledig Erf en Tolsteegbrug: Deze locatie biedt een uniek zicht op de grachten en de verlichte straten, vooral mooi tijdens de schemering.
 8. Museumkwartier: De historische gebouwen in dit gebied zijn prachtig verlicht tijdens kerst, wat een stijlvolle en culturele achtergrond geeft.
 9. De Zadelstraat: Een pittoreske straat met unieke winkeltjes en prachtige kerstverlichting, ideaal voor sfeervolle foto’s.
 10. Station Utrecht Centraal: Met kerstversieringen en lichtjes kan ook het station een verrassend fotogenieke plek zijn, vooral van binnen.

Kerst in Utrecht is er voor iedereen, van jong tot oud. De stad Utrecht heet je van harte welkom op bovenstaande of één van de vele andere locaties in de stad.